JavaPolis 2006 – Dag 1

Eindelijk was het dan zover de JavaPolis 2006. Omdat de drukke voor te zijn, ben ik zondag aan de eind van de dag met een aantal collega’s richting Antwerpen gegaan. Het hotel dat op 20 minuten loop afstand ligt van de MetroPolis is ons thuisbasis voor de komende week.

Maandag was meteen een goede dag. Deze evenement is toch vrij goed georganiseerd, al had ik wel problemen met het netwerk waar je gratis gebruik van kon maken. Laten we het maar houden op de enigste minpunt.

De eerste sessie was meteen een mooi onderdeel Domain-Driven Design van Eric Evans. De eerste constatering is het belang van het model. Hierbij kan je de volgende definitie aanhouden:

The critical complexity of most software projects is in understanding with the business domain itself.

Men moet zich wel afvragen of Domein gedreven design is toepasbaar in een project. Een project waarbij schermen direct de database query’s uitvoerd, hoeft niet ontwikkeld worden volgende DDD. In de presentatie van Eric Evans werdt aan de hand van een voorbeeld het principe uitgelegd van DDD. Dit voorbeeld ging over een Cargo Shiping, en aan de hand van scenarios’s werd het model gecreerd. Ook hier kwam naar voren dat het model de taal is tussen de ontwikkelaars en business. De vraag van de business moet wel terug komen in het model. Tevens bestaat er niet één model, er kunnen er meerdere zijn, maar er zijn natuurlijk grenzen. Eric melde ook de volgende basic definititie:

A language structured around the domain model and used by all team members to connect all the activities of the
team with the software.

Er zal wel rekening gehouden moeten worden het de context. Eric maakte gebruik van context maps om dit te visualiseren. De karakters van een model staat uit de volgende:
– Side effect-free functions.
– assertions about mutations
– rich value objects for rules and calculations.

Er zijn ook aandachts punten die gebruikt kan worden voor het ontwerpen:
– precise model meaning
– precise design functions
– precise code expression.

Het einde van de sessie werdt ingevuld door een role-playing game. Hierbij waren drie mensen uit het plubliek gevraagd om een secario na te spelen. Door de tijd was dit wel rommelig maar bevatte wel de problematiek van projecten tegenwoordig.

De sessie die plaats vondt in de middag had als onderwerp Inside the Agile Cude door Kevlin Henney. Aan de hand van praktijk ervaring van Kevlin werd de zes kanten van Agile toegelegd. Deze zes kanten (vandaar de verwijzing van een kubus) zijn:
– pratices
– organisation
– architectures
– tools
– skills
– attitude

Tijdens deze sessie werd ik regelmatig verrast door uitsprakken van Kevlin. Hier volgen een aantal:
– …standarisatie is niet de oplossing maar communicatie…;
– …het gaat niet om plan maar om de -ing, er is niet één plan…;
– …de terugkoppeling van de kwaliteit komt meestal te laat…;
– …lopen op water en software ontwikkelen is mogelijk, zolang het wel bevroren is…;
– …bewijs van “klaar”heid…;
– …architectuur is het vastleggen van keuzen…;
– …het belangrijkste bij modelering is de -ing…;
– …a fool with a tool is still a fool..;

Leave a Reply

*

captcha *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.